Viiden vuoden indeksikäyrät valtamuovien (ST) ja teknisten muovien (TT) hintatasosta markkinoilla.
Melko rumaa katsottavaa ja hinnat eivät ole tulossa hetkeen alaspäin. Nämä tämän vuoden aikana nähdyt hinnannousut ovat olleet historiallisen kovia.
Nyt jos koskaan on aika:
- tarkastella omaa materiaalin käyttöä ja varsinkin uusiokäyttöä tuotannossa (älkää polttako hyvää materiaalia)
- optimoida tuotteeseen käytettävä materiaali ja sen määrä ("varmuuden vuoksi vähän lisää" ei ole järkevää tekemistä)
Puhtaasta prosessijätteestä saa aikaan kyllä erittäin laadukasta uusiomuovia jota voi käyttää samaan prosessiin uudestaan. Luonnollisesti tämän saavuttaminen vaatii huolellisuutta läpi koko ketjun, mutta maksaa itsensä varsinkin näillä hintatasoilla välittömästi takaisin.
Mikäli aiemmat huonot kokemukset uusiomateriaaleista epäilyttävät, anna meidän todistaa, että niitä on mahdollista tehdä laadukkaastikin.
#profcomp #uusiomuovi #recycledplastic
Aika ajoin joistakin muovilaaduista tulee globaaleilla markkinoilla pulaa. Yleensä tämä johtuu siitä että kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.
Pääasiallisia syitä on kaksi:
- kyseisen materiaalin markkinahinta on liian matala jolloin valmistuskapasiteettia vähennetään --> hinta lähtee jollakin aikavälillä nousemaan.
- kyseisen materiaalin maailmanlaajuinen kysyntä ylittää valmistuskapasiteetin --> isot tekijät vahvemmilla kun niukkuutta jaetaan.
Kummassakin tapauksessa tilanteen "korjaantuminen" kestää useita kuukausia, ellei vuosia. Linjan sulkeminen tai avaaminen kun ei tapahdu yhdestä napista painamalla.
Näiden lisäksi syynä voi olla esim. tuotantoketjussa olevan tekijän tuotantolaitoksen huolto tai muu seisahtuminen. On esimerkkejä historiassa esim. siitä, että yhden materiaalissa tarvittavan komponentin valmistajan tuotantolaitoksen palo on pysäyttänyt lähes kaikki tietyn materiaalin valmistuslinjat ympäri maailmaa. Jotkut kemian alan tuotteet kun ovat keskittyneet pahimmillaan 1-2 laitokseen koko maailmassa. Kun sellainen tuotantolaitos pysähtyy syystä tai toisesta, seuraukset ovat monesti katastrofaalisia loppuketjun osalta.
Lopputuotteiden valmistajat pyrkivät tietysti varmistamaan materiaalien saannin varastoinnilla ja mahdollisimman tarkoilla kulutusennusteilla sekä sopimusteknisillä varauksilla, mutta kun "kakka iskee tuulettimeen" tällaisilla ei ole paljoa merkitystä. Siitä eteenpäin pätevät vain vahvemman lait. Eikä sitä omaa varastoaankaan pysty määräänsä enempää kasvattamaan, sen määrittelevät jo taloudelliset realiteetit.
Suomessa materiaalien kulutus suurimmillakin toimijoilla on ´maltillinen´ jos verrataan asiaa globaaleihin toimijoihin. Niinpä harvalla täällä on muskeleita vääntää niitä vähiä tarjolla olevia materiaalivirtoja kotiin, ellei kuulu monikansalliseen konserniin ja saa vetoapua sitä kautta. Toki jos materiaaleja ei yksinkertaisesti ole tarjolla, ei auta mikään raha eikä uhkailu.
Mikä sitten voisi olla ratkaisu?
Yksi osa sitä voi olla ainakin materiaalien tarkempi käyttö ja kierrättäminen jossa Profcomp auttaa. Kun saatavuudessa on ongelmia, kierrättämiseen tulee muitakin näkökulmia kuin ekologisuus, nimittäin raha. Toki se on aina mukana, ja monesti jopa määräävänä tekijänä, mutta tilanteessa jossa pitää oikeasti valita ´ei-oon myyminen vs. prosessijätteen kierrättäminen vs. jätteen poltto´ vaihtoehtojen välillä, kiinnostus kierrättämiseen monesti kasvaa.
Nyt siis viimeistään kannattaa ne omat tuotanto-scrapit inventoida ja hyödyntää sieltä tehtaan lattialta. Se että pystyy tuottamaan ja myymään tuotteita tilanteessa jossa joku toinen ei pysty, voi olla kultaakin kalliimpi etu tulevaisuuttakin silmällä pitäen.
Ota siis rohkeasti yhteyttä, olemme täällä auttaaksemme!
Vuosi lähestyy loppuaan ja on taas aika katsella hieman taaksepäin mitä kulunut vuosi piti sisällään.
Ja onhan tässä vuodessa 2020 asioita mitä päivitellä. Tuskin kovinkaan moni maaliskuussa osasi kuvitella miten vaikeaa tulee olemaan ja varsinkaan näin pitkäkestoisesti. Loppuahan ei vielä koronalle näy, pieniä toiveita vain rokoteuutisten myötä. Toivoa sopii että rokotteet osoittautuvat toimiviksi ja riittävän laaja rokotekattavuus saadaan aikaiseksi mahdollisimman nopeasti.
Ennustin kuitenkin jo keväällä että ympäristö- ja kiertotalouteen liittyvät aiheet pysyvät tapetilla koronasta huolimatta. Ja näin on aika pitkälle tapahtunutkin. Muovithan ovat saaneet ansaittua kunnian palautusta koronan myötä kun niiden vastuullisen käytön merkityksellisyys on pandemian takia huomattu.
Historiaa pitää tutkia jotta osaisi tulkita tulevaisuutta. Paljon onkin tullut virheitä tehtyä joista voi taas oppia ottaa ja kehittyä. Tulevaisuuden ennustaminen onkin tällaisessa tilanteessa entistäkin haastavampaa. Pandemian lisäksi maailman kehitys- ja muutosnopeus on aina vaan nopeampaa.
Investointeja on meilläkin tehty vaikka tulevaisuus on ollut enemmän kuin sumeata. Uusia teknologioita otettu käyttöön ja vanhoja päivitetty. Profcompin palvelupaletti alkaa olla siinä laajuudessa että voimme palvella yrityksiä ja yhteisöjä erittäinkin kattavasti.
Olemme lanseeraamassa palvelukonseptia jota uskoisin laajemmassa mittakaavassa tarvittavan jo lähitulevaisuudessa. Nimittäin tuotteen elinkaaripalvelut. Asianahan tuo ei ole mitään uutta, mutta uutta meille. Lähinnä tulevaisuudessa siintävän tuottajavastuun tiukennuksen myötä näemme tälle konseptille todellista tarvetta.
Eli mitä jos pystyisit ulkoistamaan tuotteesi käsittelyn sen tullessa elinkaarensa päähän? Niin että sille olisi yksi osoite jossa sen kokonaisvaltaisesta kierrätyksestä huolehditaan asianmukaisesti.
Tuotteita ja laitteita on maailmassa moneen lähtöön, sisältäen monia erilaisia materiaaleja. Siksipä tähän tarvitaan yhteistyökumppaneita, logistisen järkevyyden vuoksi mielellään lähellä olevia.
Tälläista tällä kertaa Perttelissä. Pysykää terveinä ja pitäkää toisistanne huolta <3
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta toivottaen,
Joni ja Profcompin väki.
Kesä alkaa niin sanotusti vetää viimeisiään ja vaikka vielä on lämpimiä päiviä, niin pakkohan se on tunnustaa että syksyn puolelle käännytään.
Kesähän oli säältään varsin komea, mutta korona-sävytteinen mm. kotimaan lisääntyneen matkailun osalta. Hienoa että ihmiset löysivät kotimaisia luontokohteita joihin lomamatkansa suunnata. Valitettavasti tuo näkyi luonnossa lisääntyneenä roskaamisena koska kaikille ei tunnu olevan edelleenkään selvää että "minkä jaksat luontoon kantaa, jaksat kantaa poiskin".
Elokuun viimeisellä viikolla Hämeenlinnassa järjestettiin Ekstruusiopäivät joihin osallistui ilahduttava joukko alan ammattilaisia. Ja toinen mokoma webinaarin kautta.
Yhtenä päälimmäisenä asiana mieleen jäi EU:n SUP direktiivi joka siis koskee kertakäyttöiseksi tarkoitettuja muovituotteita (single use plastics). Direktiivi on kaikkien aikojen kovimmalla vauhdilla läpi viety kokonaisuus euroopan unionissa, ja valitettavasti se näkyy myös tuloksessa. Määritelmät ja sisältö ylipäätään on ympäripyöreätä ja tulkinnanvaraista höttöä jossa ei asiantuntijoita mitä ilmeisemmin juuri ole konsultoitu. Ilmeisesti median paine on ajanut oikomaan mutkat vauhdilla ja tavoitteena lienee ollut kaunis ajatus muovittomasta maailmasta. Pitäisi kuitenkin muistaa että ihmiset ovat syypää luonnon ja merien roskaamiseen.
Muovi on yksi monikäyttöisimmistä materiaaleista jonka korvaaminen on suuressa osassa tapauksia vähintään haastavaa. Monesti myös vaihtoehto on kokonaisuudessaan luonnon kannalta huonompi vaihtoehto kun hiilijalanjälkeä lasketaan.
Toivoa sopii että tuota saadaan korjattua niin ettei lapsi mene pesuveden mukana ja määritelmiin tulee jotain järkeä. Tarkoitushan on ollut hyvä ja kokonaisuus tarpeellinen, mutta nykyisellään se vie meidät ojasta allikon kautta rotkoon. Suoraan sanoen 100 vuotta taaksepäin.
Pari sanaa muovin kierrätyksestä kuitenkin vielä lopuksi.
- Prosessissa syntyvä scrap (valukanavat, hylätyt kappaleet, leikkuujäte jne.) on talon arvokkainta materiaalia. Miksi?
Koska siihen on investoitu materiaalihankinnan ja prosessoinnin kautta. Se ei missään nimessä ole arvotonta jätettä. Se kannattaa ehdottomasti kierrättää uudelleen käyttöön, ja mikäli tuotespeksit suinkin antavat myöten, samaan prosessiin.
Mikäli tämä ei omassa prosessissa ole mahdollista tai järkevää, Profcomp Oy auttaa!
Hyvää syksyn alkua.
Katsomme kierrätystä kokonaisvaltaisesti, ei pelkästään muovin näkökulmasta.
Vastuullinen tapa ajatella mielestämme ottaa huomioon kokonaisuuden jossa taloudelliset intressit kohtaavat sen kuuluisan maalaisjärjen.
Avataanpa tätä käytännön esimerkin kautta elävästä elämästä:
Asiakkaalla hallussaan tuote-erä joka oli hylättävä. Ikävä tilanne jota kukaan ei halua, mutta virheitä saattaa aina sattua hyvästä tahdosta ja ohjeistuksesta huolimatta.
Ensimmäisenä vaihtoehtona tietysti olisi korjaus. Tässä tapauksessa korjaaminen olisi ollut valitettavasti melkein mahdotonta, tai ainakin kustannuksiltaan tuotteen arvoon nähden moninkertainen.
Koska tuote sisälsi myös metallia, energiajätteeksi laittokin olisi ongelmallista.
Ratkaisu:
Purimme tuotteet niin että kaikki asiaan liittyvät ovat joko sellaisenaan uudelleen käytettävissä, tai kierrätettävissä
- metalliosat metallinkierrätykseen
- muoviosat uusioaineeksi ja uudelleen käyttöön
- pakkauspehmusteet uudelleen käytettävissä tai muuten kierrättettävissä
- pahvilaatikot uudelleen käytettävissä tai muuten kierrätettävissä
Vanha ajattelutapa olisi saattanut olla hävittää koko erä sekajätteenä pakkauksineen päivineen. Mielestämme se ei ole enää tätä päivää, vaan asioita pitää pystyä miettimään vähän eri kantilta. Kohtuullisen pienellä vaivalla voidaan asioita tehdä eri tavalla ja siitä hyötyvät niin yksittäiset tekijät kuin koko yhteiskuntakin.
Tälläista palvelua me haluamme tarjota.
Hyvää alkukesää ja nurkan takana kolkuttavaa juhannusta!