Kesä alkaa niin sanotusti vetää viimeisiään ja vaikka vielä on lämpimiä päiviä, niin pakkohan se on tunnustaa että syksyn puolelle käännytään.
Kesähän oli säältään varsin komea, mutta korona-sävytteinen mm. kotimaan lisääntyneen matkailun osalta. Hienoa että ihmiset löysivät kotimaisia luontokohteita joihin lomamatkansa suunnata. Valitettavasti tuo näkyi luonnossa lisääntyneenä roskaamisena koska kaikille ei tunnu olevan edelleenkään selvää että "minkä jaksat luontoon kantaa, jaksat kantaa poiskin".
Elokuun viimeisellä viikolla Hämeenlinnassa järjestettiin Ekstruusiopäivät joihin osallistui ilahduttava joukko alan ammattilaisia. Ja toinen mokoma webinaarin kautta.
Yhtenä päälimmäisenä asiana mieleen jäi EU:n SUP direktiivi joka siis koskee kertakäyttöiseksi tarkoitettuja muovituotteita (single use plastics). Direktiivi on kaikkien aikojen kovimmalla vauhdilla läpi viety kokonaisuus euroopan unionissa, ja valitettavasti se näkyy myös tuloksessa. Määritelmät ja sisältö ylipäätään on ympäripyöreätä ja tulkinnanvaraista höttöä jossa ei asiantuntijoita mitä ilmeisemmin juuri ole konsultoitu. Ilmeisesti median paine on ajanut oikomaan mutkat vauhdilla ja tavoitteena lienee ollut kaunis ajatus muovittomasta maailmasta. Pitäisi kuitenkin muistaa että ihmiset ovat syypää luonnon ja merien roskaamiseen.
Muovi on yksi monikäyttöisimmistä materiaaleista jonka korvaaminen on suuressa osassa tapauksia vähintään haastavaa. Monesti myös vaihtoehto on kokonaisuudessaan luonnon kannalta huonompi vaihtoehto kun hiilijalanjälkeä lasketaan.
Toivoa sopii että tuota saadaan korjattua niin ettei lapsi mene pesuveden mukana ja määritelmiin tulee jotain järkeä. Tarkoitushan on ollut hyvä ja kokonaisuus tarpeellinen, mutta nykyisellään se vie meidät ojasta allikon kautta rotkoon. Suoraan sanoen 100 vuotta taaksepäin.
Pari sanaa muovin kierrätyksestä kuitenkin vielä lopuksi.
- Prosessissa syntyvä scrap (valukanavat, hylätyt kappaleet, leikkuujäte jne.) on talon arvokkainta materiaalia. Miksi?
Koska siihen on investoitu materiaalihankinnan ja prosessoinnin kautta. Se ei missään nimessä ole arvotonta jätettä. Se kannattaa ehdottomasti kierrättää uudelleen käyttöön, ja mikäli tuotespeksit suinkin antavat myöten, samaan prosessiin.
Mikäli tämä ei omassa prosessissa ole mahdollista tai järkevää, Profcomp Oy auttaa!
Hyvää syksyn alkua.